Välkommen till Huset i Lund

Flicka_mammabakgrund.png

Till Ronald McDonald Hus i Lund kommer familjer från hela Sverige, Norge och Island, då deras barn och ungdomar behöver specialistvård på Universitetssjukhuset i Lund. Huset ligger på sjukhusområdet, en kort promenad från Barn- och Ungdomssjukhuset.


BO PÅ HUSET

bo på huset

I vårt hus finns det 27 familjerum som är fördelade på tre plan. I varje familjerum finns tre sköna sängar och det finns självklart möjlighet att få extrasäng och spjälsäng vid behov. Alla rum har dusch och toalett. Huset tillhandahåller sängkläder och handdukar. I Huset finns fem fullt utrustade kök där varje familj har tillgång till eget kylskåp, eget skafferi samt fack i frys. Läs mer här!


Vi tror att barn läker_Raleway.png


Swish_Lund.PNG

Ge en gåva

Alla gåvor är viktiga, stora som små.
Med DIN hjälp kan vi hjälpa ännu fler familjer med svårt sjuka barn.


VÅR HISTORIA

Två för Ronald McDonald Hus viktiga personer är Paul Lederhausen, som grundade McDonald’s i Sverige, och Iréne Lederhausen som grundade Ronald McDonald Barnfond. Pauls och Irénes dotter Erica föddes med cystisk fibros. Det var inte sjukdomen i sig som plågade henne mest, utan att bli bortlämnad till sjukhuset, fråntagen det normala livet. På den tiden fick man endast träffa sitt barn en timme per dag, så Erica fick inte det stöd som närheten till familjen innebär. Erica gick bort 16 år gammal. Paul och Iréne beslöt sig för att försöka ge andra barn det deras dotter inte fick. Inspirationen kom från Ronald McDonald Hus i Philadelphia, USA. Initiativet till det allra första Huset kom från Fred Hill som hade en cancersjuk dotter Kim och från hennes läkare Audrey Evans. Grundplåten till bygget donerades av McDonald’s franchisetagare i Philadelphia och därför döptes det till Ronald McDonald House. Ronald McDonald Barnfond grundades 1990 och drivs utan vinstintresse. Fonden har 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att det finns en garanti att gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet.

Keeping_families_Raleway.png