Ett Hus fyllt av omtanke och värme

När vardagen är långt borta tar vi hemmet lite närmare.

ronald macdonald hus

Vårt hus ska fungera som ett hem hemifrån.

Vårt Ronald McDonald Hus ligger ett par minuters gångväg från Barn- och Ungdomssjukhuset. I Huset får våra familjer möjlighet att landa.

Här kan alla få laga sin egen mat, tvätta, koppla av i en hemlik och trygg miljö. Att få möjlighet att samla kraft mellan de tuffa behandlingstillfällena på sjukhuset är viktigt för både föräldrar och barn. I Huset träffar man också andra anhöriga i liknande situation och får möjligheter att dela erfarenheter med varandra.

”För en del familjer är huset en plats där man kan sova och andas ut men för oss blev huset vårt hem”
/Familjen Johansson

All medicinsk vård sker alltid på sjukhuset.
Sjukhusets vårdpersonal planerar och bokar rum för familjerna i vårt hus.
Boendet är kostnadsfritt för familjen och man bor kvar så länge det sjuka barnet är inskrivet på vårdavdelningen.

Ronald McDonald Hus i Lund invigdes 1 september 2003 av HKH Kronprinsessan Victoria.
Huset byggdes i samarbete med Hjärtebarnsföreningen, Barn- och Ungdomssjukhuset vid Universitetssjukhuset i Lund samt Ronald McDonald Barnfond och har med tiden byggts ut från 16 rum till idag 27 rum.
Husets arkitekter är Jan Bergfelt, Sydark Malmö, Ulrika Sellin, FFNS Helsingborg och Anders Blomqvist från Horisont Arkitekter AB.
Boytan är på 2 610 kvadratmeter och fördelad på tre plan. Våra 27 familjerum är mellan 25 och 35 kvadratmeter stora inklusive hall och WC/dusch. I huset finns även gemensamma utrymmen, så som vardagsrum, dator/spelrum, lekrum, kuddrum, bibliotek samt tvättstuga.

Det finns fem stora kök med matplats och vårt hus är delvis handikappsanpassat och vi arbetar ständigt med att förbättra vårt hus miljöpåverkan.

År 2017 invigde vi en fin lekplats i nedre delen av vår trädgård. Den ger våra familjer en bättre utemiljö med möjlighet att leka, grilla och sitta ute och njuta i härliga utemöbler. Vi tackar Drottning Silvias Stiftelse, CATCH och Mff för stöd så att denna lekplats blivit möjlig.

Ronald McDonald Hus i Lund ägs och drivs av en icke vinstdrivande stiftelse och har en styrelse bestående av representanter för sjukhuset, föräldraföreningen Hjärtebarnsförbundet samt McDonald’s.

Styrelsemedlemmar är:
Christina Richter, franchisetagare på McDonald’s
Ingrid Bernstrup, Skånes Universitetssjukhus
Charlotte Brattström, Skånes Universitetssjukhus
Marcus Lehtonen, Salico
Elisabeth Olhager, Skånes Universitetssjukhus
Peter Nordqvist,  Hjärtebarnsförbundet
Benedikte Holmberg, franchisetagare på McDonald’s
Claes Wallberg, franchisetagare på McDonald’s
Glenn Sevestedt, franchisetagare på McDonald’s Patrik Eklund, Gunnar Karlsén Sverige AB