Familjen Kronqvists berättelse

Familjen Kronqvists berättelse

Det är full fart när Mateo kör runt på en av bilarna i huset. Storebror Malte kommer efter och killarna småpratar med sina nya kompisar under tiden som pappa Tobias och mamma Amanda pustar ut i vardagsrummet med kaffe och kanelbullar.

Familjen Kronqvist bor på Ronald McDonalds hus i Lund för tredje gången och är väldigt glada att de fick möjlighet att bo på Huset.

– Det underlättar mycket i vardagen att bo ihop hela familjen, och leva i en vardag fastän det ändå inte är riktigt som vanligt, säger Amanda.

Tobias och Amanda talar sig varma om den inbjudande känslan som genomsyrar huset. Det känns helt enkelt som hemma och de nämner att Husets medarbetare är väldigt måna om hur både små och stora familjemedlemmar mår.

– En av fördelarna med att bo på Huset är den sociala delen för hela familjen. Det finns möjligheter för både små och stora. Framförallt att få träffa familjer i liknande situationer och känna att man inte är ensam har betytt mycket för dem. Malte och Mateo har lärt känna nya kompisar under familjens vistelse. En del kompisar har åkt hem medan killarna har bott kvar, så pass länge nu att Mateo har börjat kalla Huset för sitt hem.

Tobias fortsätter och berättar att familjen har bott på Huset både före och nu under Coronapandemin. Familjen berättar om det fina samarbetet mellan barnsjukhuset och Ronald McDonald huset. Lekterapin på sjukhuset, och syskonstödjaren Helen är guld värda då fullt fokus riktas på syskonen. Det fungerade som en ventil i vardagen för familjen och Helén tog med Mateo på cykelutflykter när båda föräldrarna behövde vara med på läkarmöten eller när de behövde tid för återhämtning.

När pandemin slog till och besöksförbud infördes inom sjukvården och på Ronald McDonald Huset för att skydda känsliga små gäster, ändrades även tillvaron för familjen. Syskonstödjaren fick inte längre gå in i huset och aktiviteterna fick anpassas vilket stundtals gjorde det utmanande att leva med både sitt sjuka barn och med ett syskon som behövde aktiveras både inomhus och utomhus.

Nu är det oktober och syskonstödjaren är tillbaka i Huset, Malte springer runt i trädgården och spelar fotboll med pappa. Malte och Mateo har även upptäckt det nya aktivitetsrummet och tillbringat många roliga stunder där och provat på fotbollsspel, air hockeyn och bordshockeyn 😊 ett nytt favoritrum helt enkelt!

Hälsningar från Malte, Mateo, Tobias och Amanda