Ett hus fyllt med omtanke och värme

När vardagen är långt borta tar vi hemmet lite närmare.

Vårt Hus ligger ett par minuters gångväg ifrån Barn- och ungdomssjukhuset.

När vardagen är långt borta tar vi hemmet lite närmare och hos oss kan alla våra familjer få leva nästan precis som hemma. Laga sin egen mat, tvätta, vara ute i trädgården och få koppla av i en trygg och hemlik miljö. Vårt Hus är byggt för familjen! Vi tror att det är viktigt att hela familjen får vara nära och tillsammans på en plats som ger möjlighet till återhämtning.

I Huset möts familjer som är i liknande situation och det ges möjlighet att dela erfarenheter med varandra. För en del familjer är Huset en plats där man kan sova och andas ut, för andra kan det bli ett andra hem. Vår ambition är att alla ska känna sig som hemma.

Boendet är kostnadsfritt för våra familjer och man får bo kvar så länge det sjuka barnet är inskrivet på sin vårdavdelning. Sjukhusets vårdpersonal bokar rum åt familjerna hos oss.

Ronald McDonald Hus i Lund ägs och drivs av en icke vinstdrivande stiftelse och har en styrelse bestående av representanter från sjukhuset, Hjärtebarnsfonden, McDonald’s och ur näringslivet.

Styrelsemedlemmar är:
Christina Richter, Ordförande och franchisetagare på McDonald’s
Ingrid Bernstrup, Skånes Universitetssjukhus
Charlotte Brattström, Skånes Universitetssjukhus
Marcus Lehtonen, Vice Ordförande, Malmö FF
Elisabeth Olhager, Skånes Universitetssjukhus
Peter Nordqvist
David Eskilsson, Bakertilly
Glenn Sevestedt, franchisetagare på McDonald’s
Patrik Eklund, Derome                                                                                            Magnus Sahlén, Parajett AB                                                                                        Linda Sundberg, Hjärtebarnsfonden

Huset möjliggjordes tack vare ett samarbete med Hjärtebarnsföreningen, Barn- och ungdomssjukhuset vid universitetssjukhuset i Lund samt Ronald McDonald Barnfond.

Den 1 september 2003 invigdes Ronald McDonald Hus i Lund av HKH Kronprinsessan Victoria. Huset har byggts ut från 16 rum till idag 27 rum. Boytan är på 2 610 kvadratmeter och fördelad på tre plan. Rummen är mellan 25 och 35 kvadratmeter stora inklusive hall och badrum med toalett och dusch. I Huset finns det flera gemensamma utrymmen; vardagsrum, aktivitetsrum, lekrum, kudd-rum, gym, pysselrum/ bibliotek, aktivtetsrum samt två tvättstugor. Det finns fem stora kök med matplatser och Huset är delvis anpassat för människor med olika funktionsnedsättningar.

Barnets bästa är alltid i fokus och vi vill ständigt förbättra och förenkla tillvaron för våra familjer. Det är viktigt för oss att arbeta på ett hållbart sätt inom alla områden.

År 2017 invigdes en fin lekplats i den nedre delen av vår trädgård. Den ger våra familjer möjlighet att njuta, leka, grilla och vara i en härlig utemiljö tillsammans. Vi tackar Drottning Silvias Stiftelse, CATCH och Malmö FF för allt stöd som gjort denna lekplats möjlig.

År 2018 invigdes ett gym i Huset efter våra familjers önskan. Här kan man träna, liten som stor för att få ny energi och må bättre!

År 2020 invigde vi vårt härliga aktivitetsrum för våra äldre barn i Huset. Detta rum gjordes möjligt med stöd från HLF, Henrik Lundqvist Foundation. Här kan våra lite större barn bland annat spela air hockey, titta på film och bara hänga tillsammans, ett stort tack till HLF för detta!

Vår historia
Två för Ronald McDonald Hus oerhört viktiga personer är Paul Lederhausen, som grundade McDonald’s i Sverige, och Iréne Lederhausen som grundade Ronald McDonald Barnfond. Pauls och Irénes dotter Erica föddes med cystisk fibros. Sjukdomen i sig var inte lätt att leva med men det som plågade henne och familjen mest var att tvingas att separeras ifrån varandra, fråntagen det normala livet. På den tiden fick man endast träffa sitt barn en timme per dag, så Erica fick inte det stöd som närheten till familjen innebär. Erica gick bort 16 år gammal.

Paul och Iréne beslöt sig för att försöka ge andra barn det som deras dotter inte fick. Inspirationen kom från Ronald McDonald Hus i Philadelphia, USA. Initiativet till det allra första Huset kom från Fred Hill som hade en cancersjuk dotter Kim och från hennes läkare Audrey Evans. Grundplåten till bygget donerades av McDonald’s franchisetagare i Philadelphia och därför döptes det till Ronald McDonald House. Ronald McDonald Barnfond grundades 1990 och drivs utan vinstintresse. Fonden har 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att det finns en garanti att gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet.