Familjen Lantz berättelse

Familjen Lantz berättelse

Vi träffar familjen Lantz en måndag kväll i september. Vide, Vincent, mamma Emelie och pappa Markus har precis avslutat sin vegomiddag i köket på plan 3 på Ronald McDonald Hus i Lund. En annan familj stökar runt i köket och förbereder sin middag. På Ronald McDonald Hus lever flera familjer sida vid sida i en mycket speciell vardag då deras barn och ungdomar får specialistvård vid universitetssjukhuset.

Familjen Lantz har bott på huset i nästan en månad och de är jätteglada att de fått möjlighet att bo på huset, tillsammans, under operations-och rehabiliteringstiden för Vide. Under tiden som Vide har varit på sjukhuset har mycket tid tillbringats i huset. Brorsan Vincent har utmanat både mamma och pappa i biljard och TV-spel, och så har de hängt i det nya aktivitetsrummet och spelat air hockey.

Vincent berättar även att han har hunnit med att plocka exotiska kastanjer i Stadsparken, något som inte finns på familjens nordligare hemmabreddgrader. Vincent berättar och visar påsen med kastanjer som han ska ta med hem till sina klasskompisar. Det bästa tycker han ändå har varit att träffa många nya kompisar och att hänga med brorsan på helgerna och spela roliga TV-spel.

– Pappa Markus tycker att det har fungerat bra att bo på huset och just att de har haft möjlighet till att leva ett vardagsliv så gott det går vid sidan om alla sjukhusbesök. Det har underlättat att kunna laga sina egna måltider i ett hemlikt kök och tvätta kläder som vanligt. En extra guldkant på tillvaron har varit husets middagsbjudningar, och hela familjen ser framemot onsdagens middag!

I dessa coronavirustider har Food trucks kommit och lagat mat utanför huset, och familjerna har kunnat hämta matlådor för att sedan ta med in och äta i sina respektive kök.

– Mamma Emelie berättar även att familjen har promenerat runt och upptäckt ett höstllikt Lund och säger med glimten i ögat att hon gärna hade flyttat hit, om det inte bara vore för alla dessa cyklister som kommer farande.

Innan vi lämnar familjen i köket så säger Vide och Vincent att de hade önskat att det fanns ett stort legorum med massor av stora och små legobitar och en grävmaskin!

// Familjen Lantz